Solaris - Stanislaw Lem

09.04.2021

Solaris, scris de Stanislaw Lem un clasic al genului sci-fi, primul roman scris într-o limbă străină, alta decât engleza are un impact semnificativ asupra genului science fiction. Cartea mi-a depășit așteptările, deoarece citind-o, am descoperit că este un roman al cărui mesaj este unul foarte profund, ce necesită o atenție sporită la detalii și de ce nu, o recitire.

Începutul cărții ne învăluie într-un sentiment de neliniște și mister, partea de început fiind în principal un thriller psihologic. Facem cunoștință cu astronautul Kris Kelvin care ajungând pe orbita planetei Solaris, coboară pe stația de cercetare științifică a planetei pentru a investiga motivul pentru care oamenii de știință care trăiesc pe stație au încetat orice comunicare cu exteriorul. Totul devine și mai ciudat în momentul în care ajunge pe stația de cercetare ce pare la o prima vedere abandonată. Kelvin se întâlnește cu câțiva din cercetătorii de pe stație, care par sănătoși și într-o stare fizică bună, la o prima vedere, însă nu reușește să afle foarte multe informații de la aceștia, comportamentul lor fiind anormal.

Cartea abordează două teme extrem de interesante, prima este contactul și comunicarea cu o ființă extraterestră care este cu totul diferită de noi din toate punctele de vedere, iar a doua tema se referă la explorarea condiției umane, expunerea subconștientului și modul în care acțiunile din trecut ne influențează deciziile și sentimentele din prezent. Cele două teme sunt îmbinate superb de către autor, într-un mod cu totul unic și ingenios, iar faptul că acțiunea se desfășoară pe o stație spațială, izolată de restul civilizației umane, concentrează acțiunea precum și stările transmise.

Solaris este un roman psihologic în esență, partea sci-fi fiind doar o scuză, doar un mod prin care să analizăm anumite situații și stări sufletești. Pe întreg parcursul poveștii, Kelvin își reamintește trecutul, în special sentimentele dureroase și suprimate, realizând că nu a resusit să treacă peste evenimente dureroase din viață lui, încă simțindu-se vinovat și având remușcări. În a doua jumătate a cărții, se pune foarte mult accent pe sentimentele dureroase, cum de cele mai multe ori ajungem să le negăm și încercăm să le ascundem. Trecutul trebuie să fie o lecție, să învățăm să-l acceptăm așa cum e și să ne ajute să nu repetăm greșelile făcute.

Solaris este probabil cel mai bun roman sci-fi de acest gen, prin temele pe care le tratează și modul în care o face este pur și simplu o capodoperă. Singurul aspect negativ, care l-a împiedicat să primească notă maximă este tehnologia prezentată, aceasta nu a reușit să rămână actuală. Partea bună este că sunt extrem de puține detalii și referiri tehnologice, accentul punându-se pe personaje, pe trăirile acestora.

Nota: 9,5

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți