Institutul - Stephen King 

08.04.2021

Stephen King a reușit și de data asta să-și expună talentul de povestitor prin modul unic de expunere al ideilor. Institutul este cel mai bun roman al sau, despre copii, de la romanul It încoace, fiind un thriller cu și despre copii având un amestec de elemente fantastice îmbinate în stilul sau caracteristic.

Romanul începe cu călătoria lui Tim, un fost polițist, către orașul Du Pray. În urma unui cumul de evenimente, acesta ajunge paznic la o secție de poliție din orașul uitat de lume. Povestea lui Tim este relatată în paralel cu cea a lui Luke Ellis, un băiețel de 12 ani.

De cum îl cunoaștem, Luke ne fascinează cu inteligența lui ieșită din comun, fiind acceptat deja la două din cele mai prestigioase facultăți din țară. Pe lângă inteligență, Luke are o abilitate specială care nu este încă foarte bine dezvoltată și anume: telekinezia. Când Luke simte emoții puternice, poate mișca numai cu puterea gândului obiectele din jurul lui, precum și tăvi de pizza goale. Părinții lui nu considerau ca fiind ceva special, puterea fiului lor de a mișca lucruri, așa că deseori nu luau în seamă aceste întâmplări.

Într-o noapte, părinții lui Luke sunt uciși, iar el este răpit și ajunge la Institut, într-o camera foarte asemănătoare cu cea din casa lui, însă fără ferestre. Dincolo de uși sunt alți copii, la fel de speciali ca el, împărțind același destin. Luke se simte singur, dar reușește la scurt timp de la sosirea sa în Institut să își facă prieteni, alături de care va reuși să își îmbunătățească puterea pe care o are. Institutul este un loc rau, si din pacate cei care afla asta pe pielea lor sunt copiii. Singura sansa la viață este o evadare, lucru mult mai greu decat pare, deoarece din Institut nu a resusit nimeni vreodata sa scape.

La scurt timp, aflăm că Institutul face parte dintr-un plan guvernamental creat pentru a salva lumea. Prețul este însă plătit de copiii din Institut, care sunt torturați, servind drept cobai pentru diverse experimente.

Personajele reprezentate de copii sunt create magnific, cititorul reușind să îi cunoască în cel mai mic detaliu, reușind astfel să rezoneze cu trăirile lor puternice și cu modul în care aceștia gândesc în situațiile-limita pe care le trăiesc. Ca și în alte cărți ale lui, sentimentele transmise sunt puternice, copleșitoare pe alocuri, însă "un rău necesar" este modul în care cititorul este introdus în mintea și sufletul personajelor. Cititorul experimentează constatant emoții puternice împreună cu personajele din roman, se formează o legătură ce rămâne activă chiar și după terminarea cărții.

Un roman care te ține cu sufletul la gură de la început și până la sfârșit și care îți prezintă realitatea crudă, într-o manieră unică, marca King.

Romanul este creat pentru a trage un semnal de alarmă, conform datelor Centrului Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual, aproximativ 800.000 de copii fiind dați dispăruți în fiecare an în Statele Unite.

Nota: 10

Cartea o puteți găsi aici: https://nemira.ro/institutul 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți